top of page

Wat is counseling?

Counseling is professionele, laagdrempelige, niet sturende psychische begeleiding middels gesprekken, waardoor je zelf  inzicht krijgt in je gevoelens, deze kan verwerken of plaatsen, op jouw manier of leert er anders mee om te gaan.

Wat is de werkwijze van counseling?

Counseling begint met een intake.
Dat is een kennismakingsgesprek tussen cliënt en counselor waarbij een inventarisatie van de klachten en/of problemen plaatsvindt.
Aan de hand van de inventarisatie wordt bepaald of counseling geschikt is voor de cliënt, om met name risico’s voor de cliënt uit te sluiten.
Tijdens de intake worden een aantal zaken besproken waarbij vertrouwen, eerlijkheid en dienstverlening centraal staan: Al het besprokene blijft vertrouwelijk.
Als counselor ben je gehouden aan een ethische code tot geheimhouding. Het dossier dat bij gehouden wordt is ook vertrouwelijk en voor eigen gebruik.

Tijdens de intake wordt de hulpvraag geformuleerd.

Deze is op basis van de klachten, situaties en emoties.

Er wordt  verwacht dat beide partijen zich betrokken voelen bij het begeleidingsproces, alleen zo heeft het proces kans tot slagen.

 Om de noodzakelijke vertrouwensband is het belangrijk dat wederzijds de afspraken nagekomen worden. Het is belangrijk om de vooruitgang regelmatig te evalueren. Het van beide kanten openlijk kunnen uitspreken en bespreken van eventuele onvrede, vragen of twijfels, maken wezenlijk deel uit van de begeleiding. Het uitgangspunt is immers gelijkwaardigheid.

Na het intakegesprek wordt er bepaalt of er een vervolgafspraak komt. Een wederzijdse “klik” is hierbij belangrijk om een goede werkrelatie op te kunnen bouwen. Wanneer het duidelijk wordt dat er achterliggende problematiek is, wordt er doorverwezen naar derde.

 Het is belangrijk dat er een gevoel is, dat de samenwerking iets kan opleveren. De  counselor zal  er alles aan doen om de begeleiding tot een succes te maken. Er moet perspectief zijn op ontwikkeling en inzicht in de gestelde problematiek.

Wanneer het counseling traject wordt opgestart, wordt er een counseling overeenkomst opgesteld en ondertekend. Daarin staan o.a. afspraken over de lengte en kosten van de sessies, de duur van het counseling traject en betalingsafspraken. Door ondertekening geef je toestemming voor de aanleg van een dossier.
De data van de bijeenkomsten worden in overleg samengesteld.

 

bottom of page